CANESTEN® 1 500 mg vaginalna tableta

clotrimazolum

CANESTEN<sup>®</sup> 1 500 mg vaginalna tableta

CANESTEN® 1 500 mg vaginalna tableta

Šta je Canesten® 1 i za šta se koristi
Canesten® 1 pripada grupi lijekova koji se nazivaju antimikrobni lijekovi za ginekološko liječenje. Vaginalna tableta sadrži klotrimazol kao aktivnu supstancu; on djeluje protiv gljivica i određenih drugih mikroorganizama.

Lijek Canesten® 1 se koristi:

kod žena za liječenje infekcije gornjeg dijela genitalnog trakta (vagine), koja je izazvana sa gljivicama (iz roda kvasnica Candida), a koja se naziva kandidni vaginitis.
Znakovi i simptomi ove infekcije su bijeli, sirasti iscjedak iz vagine, svrbež, crvenilo, otjecanje i peckajuće ranice stidnice. Također, može se pojaviti bol pri mokrenju.

Pažljivo pročitajte cijelo uputstvo prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek zato što sadrži važne informacije za Vas.

Uvijek primijenite ovaj lijek tačno onako kako je opisano u ovom uputstvu ili kako Vam je rekao Vaš ljekar ili farmaceut.

 • Sačuvajte ovo uputstvo. Možda ćete ga trebati ponovo pročitati.
 • Ukoliko trebate više informacija ili savjet, pitajte svog farmaceuta.
 • Ukoliko dobijete bilo koji neželjeni efekat, recite svom ljekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje sve moguće neželjene efekte koji nisu navedeni u ovom uputstvu.
 • Morate se obratiti ljekaru ukoliko se ne osjećate bolje ili ukoliko se osjećate lošije nakon 7 dana.

Šta je u ovom uputstvu

 1. Šta je Canesten 1 i za šta se koristi
 2. Šta trebate znati prije nego počnete primjenjivati Canesten 1
 3. Kako primjenjivati Canesten 1
 4. Moguća neželjena djelovanja
 5. Kako čuvati Canesten 1
 6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

U tekstu, Canesten 1 se odnosi na lijek Canesten 1 500 mg vaginalna tableta.

 

1. Šta je Canesten 1 i za šta se koristi

Canesten 1 pripada grupi lijekova koji se nazivaju antimikrobni lijekovi za ginekološko liječenje. Vaginalna tableta sadrži klotrimazol kao aktivnu supstancu; on djeluje protiv gljivica i određenih drugih mikroorganizama.

Gljivične infekcije spolnih organa se mogu pojaviti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama koji se nalaze na sluznicama spolnih organa. Ovo može biti izazvano:

 • primjenom određenih lijekova (na primjer antibiotika, kontracepcijskih pilula),
 • nekim bolestima i određenim stanjima (na primjer šećernom bolešću, menstruacijom, trudnoćom),
 • stresom, upotrebom jakih sredstava za intimnu higijenu i ispiranje vagine, korištenjem sintetičkog donjeg rublja koje nije dovoljno prozračno.

Lijek Canesten 1 se koristi:

 • kod žena za liječenje infekcije gornjeg dijela genitalnog trakta (vagine), koja ja izazvana sa gljivicama (iz roda kvasnica Candida), a koja se naziva kandidni vaginitis. Znakovi i simptomi ove infekcije su bijeli, sirasti iscjedak iz vagine, svrbež, crvenilo, otjecanje i peckajuće ranice stidnice. Također, može se pojaviti bol pri mokrenju.
 • Infekcija spolnih organa sa gljivicama iz roda Candida nije spolno prenosiva bolest, te je liječenje spolnog partnera potrebno SAMO ukoliko su i kod njega prisutni znakovi i simptomi infekcije ili ukoliko to savjetuje ljekar.

Nakon precizne dijagnoze koju odredi ljekar, ovaj lijek se također koristi:

 •  za liječenje infekcija (superinfekcija) sa određenim bakterijama koje su osjetljive na lijek Canesten 1.

 

2. Šta trebate znati prije nego počnete primjenjivati Canesten 1

Nemojte primjenjivati lijek Canesten 1:

 • ukoliko ste alergični na klotrimazol ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u poglavlju 6.).

 

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu prije nego primijenite lijek Canesten 1.

 

Budite posebno oprezni sa lijekom Canesten 1:

 • ukoliko se približava vrijeme Vaše menstruacije. Liječenje sa lijekom Canesten 1 se mora završiti prije početka menstruacije.
 • ukoliko imate vrućicu (temperaturu 38ºC ili veću), bol u donjem dijelu trbuha, bol u leđima, neugodan miris iscjetka iz vagine, mučninu, krvarenje iz vagine i/ili bol u ramenu, obratite se svom ljekaru.
 • izbjegavajte dodir sa očima. Nemojte progutati.

 

Uzimanje drugih lijekova sa lijekom Canesten 1

Ukoliko tokom primjene lijeka Canesten 1 također uzimate takrolimus ili sirolimus (lijekove koji se koriste za sprječavanje odbacivanja presađenih organa), odmah obavijestite svog ljekara.

 

Recite svom ljekaru ili farmaceutu ukoliko uzimate, nedavno ste uzimali ili biste mogli uzeti bilo koji drugi lijek.

 

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate zatrudnjeti, pitajte svog ljekara ili farmaceuta za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

 

Trudnoća

Poželjno je izbjegavati primjenu klotrimazola tokom prvog tromjesečja trudnoće.

Ne preporučuje se primjena aplikatora tokom trudnoće. Savjetuje se primjena vaginalnih tableta bez aplikatora (vidjeti poglavlje 3., dio “Umetanje vaginalne tablete bez aplikatora”).

 

Dojenje

Dojenje se mora prekinuti tokom liječenja sa ovim lijekom.

 

Plodnost

Ispitivanja učinaka ovog lijeka na plodnost nisu provedena kod ljudi.

 

Upravljanje vozilima i mašinama

Ovaj lijek nema ili ima zanemarljiv utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada na mašinama.

 

3. Kako primjenjivati Canesten 1

Uvijek primijenite ovaj lijek tačno onako kako je opisano u ovom uputstvu ili kako Vam je rekao Vaš ljekar ili farmaceut. Provjerite sa svojim ljekarom ili farmaceutom ukoliko niste sigurni. Ukoliko ne budete slijedili upute, lijek neće pravilno djelovati.

Tokom primjene ovog lijeka nemojte koristiti tampone, sredstva za ispiranje vagine, spermicide ili druge proizvode za vaginalnu primjenu te proizvode od lateksa (kondome, dijafragmu). Preporučuje se izbjegavanje spolnog odnosa tokom trajanja vaginalne infekcije, pošto bi se partner mogao zaraziti.

 

Doziranje i trajanje liječenja

Lijek Canesten 1 je namijenjen za vaginalnu primjenu (primjenu unutar vagine).

 • Liječenje vagine: Uvečer prije odlaska u krevet umetnite vaginalnu tabletu u vaginu kako je opisano u uputama za pravilnu primjenu. Znakovi i simptomi koji su izazvani sa gljivičnom infekcijom vagine obično se poboljšaju unutar 7 dana od početka liječenja (ili nakon primjene jedne vaginalne tablete). Ukoliko znaci i simptomi infekcije u potpunosti ne nestanu, ukoliko se stanje pogorša ili ukoliko se infekcija ponovo pojavi, obratite se svom ljekaru.

Ukoliko se simptomi vrate unutar 2 mjeseca, obratite se svom ljekaru.

 

Upute za pravilno umetanje vaginalne tablete u vaginu:

 • Umetanje vaginalne tablete bez aplikatora (pri primjeni u trudnoći)

Uvečer prije odlaska u krevet opranim rukama umetnite vaginalnu tabletu što je moguće dublje u vaginu. Ovo je najbolje učiniti dok ležite na leđima sa malo savijenim nogama.

 • Umetanje vaginalne tablete sa aplikatorom
 1. Prvo izvucite klip aplikatora dok se ne zaustavi. Vaginalnu tabletu namjestite u aplikator nježnim stiskanjem otvora aplikatora. Vaginalna tableta je pravilno smještena u aplikator kada približno polovina zaobljenog dijela tablete viri van.

         

 2. Gurnite aplikator što je moguće dublje u vaginu (ovo je najbolje učiniti dok ležite na leđima).
  Pažljivo gurnite klip aplikatora dok se ne zaustavi i dok se tableta ne smjesti u vagini. Izvadite aplikator.
 3.  Nakon završetka upotrebe, aplikator temeljito očistite sa vrućom vodom (ne kipućom).

 

Upozorenje

Ukoliko je vagina suha, vaginalna tableta se neće u potpunosti otopiti. Iz vagine se izlučuju komadići tablete, koji se mogu vidjeti na donjem rublju. Kako bi se ovo izbjeglo, preporučuje se da umetnete vaginalnu tabletu što je moguće dublje u vaginu. Ukoliko se vaginalna tableta u potpunosti ne otopi u jednoj noći, preporučuje se primjena lijeka Canesten 3 20 mg/g vaginalni krem.

Djeca i adolescenti

Lijek Canesten 1 se smije koristiti kod adolescenata (od 12 do 18 godina) samo prema preporuci ljekara.

Sigurnost i učinkovitost lijeka Canesten 1 još nisu utvrđeni kod djece mlađe od 12 godina.

Ako primijenite više lijeka Canesten 1 nego što ste trebali

Nema rizika od akutnog trovanja, pošto je malo vjerovatno da će se dogoditi nakon jednokratne vaginalne ili dermalne primjene. Nema specifičnog antidota.

Ako prestanete primjenjivati lijek Canesten 1

Kako biste u potpunosti izliječili gljivičnu infekciju i spriječili njezino ponavljanje, ne smijeteprekinuti liječenje prije vremena ili odmah čim nestanu simptomi infekcije. Međutim, ukoliko odlučite da prekinete liječenje, postoji rizik da će se bolest ponovo pojaviti.

 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi sa primjenom ovog lijeka obratite se svom ljekaru ili farmaceutu.

 

4. Moguća neželjena djelovanja

Kao i svi drugi lijekovi, ovaj lijek može izazvati neželjene efekte, iako ih svako ne dobije.

Neželjeni efekti su određeni tokom primjene ovog lijeka na temelju dobrovoljnih izvještaja iz grupe pacijenata nepoznate veličine te stoga nije moguće napraviti procjenu učestalosti. Zabilježeni su slijedeći neželjeni efekti:

 • alergijska reakcija koja se očituje kao nesvjestica, nizak krvni pritisak, otežano disanje, osip kože koji svrbi (koprivnjača)
 • bol u trbuhu
 • ljuštenje sluznice spolnih organa, svrbež, osip, otjecanje, crvenilo, nelagoda, osjećaj peckanja, nadražaj, bol u zdjelici, krvarenje iz vagine.

Prijavljivanje sumnje na neželjena djejstva lijeka

U slučaju bilo kakvih neželjenih reakcija nakon primjene lijeka, potrebno je obavijestiti Vašeg ljekara ili farmaceuta. Ovo podrazumijeva sve moguće neželjene reakcije koje nisu navedene u ovom uputstvu o lijeku, kao i one koje jesu.

 

5. Kako čuvati Canesten 1

Čuvajte ovaj lijek izvan pogleda i dohvata djece.

Nemojte čuvati na temperaturi iznad 25ºC.

Nemojte koristiti ovaj lijek nakon isteka roka trajanja koji je naveden na pakovanju. Rok trajanja se odnosi na zadnji dan tog mjeseca.

Nemojte bacati nikakve lijekove putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog farmaceuta kako da bacite lijekove koje više ne koristite. Ove mjere će pomoći u zaštiti okoliša.

 

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta Canesten 1 sadrži

 • Aktivna supstanca je klotrimazol. 1 vaginalna tableta sadrži 500 mg klotrimazola.
 • Ostali sastojci su kalcijev laktat pentahidrat (E327), kukuruzni škrob, krospovidon, koloidni bezvodni silicijev dioksid (E551), laktatna kiselina (E270), laktoza monohidrat, magnezijev stearat (E572), hipromeloza (E464), mikrokristalna celuloza (E460).

Kako Canesten 1 izgleda i sadržaj pakovanja

Jedna kutija lijeka Canesten 1 sadrži:

 • blister pakovanje sa 1 vaginalnom tabletom, i
 • 1 aplikator za umetanje vaginalne tablete.

 

Vaginalna tableta je duguljasta, bijele do žućkaste boje sa oznakom “MU” na jednoj strani i BAYER znakom na drugoj strani.

 

Režim izdavanja lijeka

Lijek se izdaje bez ljekarskog recepta.

 

Naziv i adresa proizvođača:

Bayer Pharma AG

13342 Berlin, Njemačka

 

Proizvođač gotovog lijeka:

Bayer Pharma AG

Kaiser-Wilhelm-Allee

51368 Leverkusen, Njemačka

 

Nosilac dozvole za stavljanje gotovog lijeka u promet

Bayer d.o.o. Sarajevo

Trg solidarnosti 2a, Sarajevo

 

Broj i datum rješenja o dozvoli za stavljanje gotovog lijeka u promet

04-07.3-2-7882/15 od 03.6.2016.

Top

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

L.BA.MKT.02.2019.0940