CANESTEN® 3 20 mg/g vaginalna krema

klotrimazol

CANESTEN<sup>®</sup> 3 20 mg/g vaginalna krema

CANESTEN® 3 20 mg/g vaginalna krema

Šta je Canesten® 3 i za šta se koristi

Canesten® 3 pripada grupi lijekova koji se nazivaju antimikrobni lijekovi za ginekološko liječenje. Krema sadrži klotrimazol kao aktivnu supstancu; on djeluje protiv gljivica i određenih drugih mikroorganizama.

 

Pažljivo pročitajte cijelo uputstvo prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek zato što sadrži važne informacije za Vas.

Uvijek primijenite ovaj lijek tačno onako kako je opisano u ovom uputstvu ili kako Vam je rekao Vaš ljekar ili farmaceut.

 • Sačuvajte ovo uputstvo. Možda ćete ga trebati ponovo pročitati.
 • Ukoliko trebate više informacija ili savjet, pitajte svog farmaceuta.
 • Ukoliko dobijete bilo koji neželjeni efekat, recite svom ljekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje sve moguće neželjene efekte koji nisu navedeni u ovom uputstvu.
 • Morate se obratiti ljekaru ukoliko se ne osjećate bolje ili ukoliko se osjećate lošije nakon 7 dana.

 

Šta je u ovom uputstvu

 1. Šta je Canesten 3 i za šta se koristi
 2. Šta trebate znati prije nego počnete primjenjivati Canesten 3
 3. Kako primjenjivati Canesten 3
 4. Moguća neželjena djelovanja
 5. Kako čuvati Canesten 3
 6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

 

U tekstu, Canesten 3 se odnosi na lijek Canesten 3 20 mg/g vaginalna krema.

 

1. Šta je Canesten 3 i za šta se koristi

Canesten 3 pripada grupi lijekova koji se nazivaju antimikrobni lijekovi za ginekološko liječenje. Krema sadrži klotrimazol kao aktivnu supstancu; on djeluje protiv gljivica i određenih drugih mikroorganizama.

 

Gljivične infekcije spolnih organa se mogu pojaviti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama koji se nalaze na sluznicama spolnih organa. Ovo može biti izazvano:

 • primjenom određenih lijekova (na primjer antibiotika, kontracepcijskih pilula),
 • nekim bolestima i određenim stanjima (na primjer šećernom bolešću, menstruacijom, trudnoćom),
 • stresom, upotrebom jakih sredstava za intimnu higijenu i ispiranje vagine, korištenjem sintetičkog donjeg rublja koje nije dovoljno prozračno.

 

Lijek Canesten 3 se koristi:

 • kod žena za liječenje infekcije gornjeg dijela genitalnog trakta (vagine), koja ja izazvana sa gljivicama (iz roda kvasnica Candida), a koja se naziva kandidni vaginitis. Znakovi i simptomi ove infekcije su bijeli, sirasti iscjedak iz vagine, svrbež, crvenilo, otjecanje i peckajuće ranice stidnice. Također, može se pojaviti bol pri mokrenju.
 • za liječenje infekcije stidnice koja je izazvana sa gljivicama iz roda Candida kod žena i muškaraca. Kod žena, infekcija stidnice (kandidni vulvitis) se može očitovati svrbežom, crvenilom, otjecanjem, bolnim ranicama stidnih usana i područja oko njih. Kod muškaraca, ova infekcija (kandidni balanitis) se očituje sitnim bijelim osipom, svrbežom te blagom upalom glavića i kožice penisa.

 

Infekcija spolnih organa sa gljivicama iz roda Candida nije spolno prenosiva bolest, te je liječenje spolnog partnera potrebno SAMO ukoliko su i kod njega prisutni znakovi i simptomi infekcije ili ukoliko to savjetuje ljekar.

 

Nakon precizne dijagnoze koju odredi ljekar, ovaj lijek se također koristi:

 • za liječenje infekcija (superinfekcija) sa određenim bakterijama koje su osjetljive na lijek Canesten 3.

 

2. Šta trebate znati prije nego počnete primjenjivati Canesten 3

Nemojte primjenjivati lijek Canesten 3:

 • ukoliko ste alergični na klotrimazol ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u poglavlju 6.).

 

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu prije nego primijenite lijek Canesten 3.

 

Budite posebno oprezni sa lijekom Canesten 3:

 • ukoliko se približava vrijeme Vaše menstruacije. Liječenje sa lijekom Canesten 3 se mora završiti prije početka menstruacije.
 • ukoliko imate vrućicu (temperaturu 38ºC ili veću), bol u donjem dijelu trbuha, bol u leđima, neugodan miris iscjetka iz vagine, mučninu, krvarenje iz vagine i/ili bol u ramenu, obratite se svom ljekaru.
 • Izbjegavajte dodir sa očima. Nemojte progutati.

 

Vaginalna krema može smanjiti učinkovitost i sigurnost proizvoda od lateksa (kondoma, dijafragme) kada se nanosi na područje ženskih i muških spolnih organa (vaginu i stidnicu, te glavić i kožicu penisa).

 

Uzimanje drugih lijekova sa lijekom Canesten 3

Ukoliko tokom primjene lijeka Canesten 3 također uzimate takrolimus ili sirolimus (lijekove koji se koriste za sprječavanje odbacivanja presađenih organa), odmah obavijestite svog ljekara.

Recite svom ljekaru ili farmaceutu ukoliko uzimate, nedavno ste uzimali ili biste mogli uzeti bilo koji drugi lijek.

 

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate zatrudnjeti, pitajte svog ljekara ili farmaceuta za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

 

Trudnoća

Poželjno je izbjegavati primjenu klotrimazola tokom prvog tromjesečja trudnoće.

Ne preporučuje se primjena aplikatora tokom trudnoće. Liječenje se mora obaviti sa Canesten vaginalnim tabletama bez primjene aplikatora.

 

Dojenje

Dojenje se mora prekinuti tokom liječenja sa ovim lijekom.

 

Plodnost

Ispitivanja učinaka ovog lijeka na plodnost nisu provedena kod ljudi.

 

Upravljanje vozilima i mašinama

Ovaj lijek nema ili ima zanemarljiv utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada na mašinama.

 

Lijek Canesten 3 sadrži cetilni i stearilni alkohol, koji mogu izazvati lokalne kožne reakcije (na primjer kontaktni dermatitis).

 

3. Kako primjenjivati Canesten 3

Uvijek primijenite ovaj lijek tačno onako kako je opisano u ovom uputstvu ili kako Vam je rekao Vaš ljekar ili farmaceut. Provjerite sa svojim ljekarom ili farmaceutom ukoliko niste sigurni. Ukoliko ne budete slijedili upute, lijek neće pravilno djelovati.

 

Tokom primjene ovog lijeka nemojte koristiti tampone, sredstva za ispiranje vagine, spermicide ili druge proizvode za vaginalnu primjenu te proizvode od lateksa (kondome, dijafragmu). Preporučuje se izbjegavanje spolnog odnosa tokom trajanja vaginalne infekcije, pošto bi se partner mogao zaraziti.

 

Doziranje i trajanje liječenja

Pošto su i vagina i stidnica zaražene, potrebno je kombinovano liječenje oba zaražena područja. Lijek Canesten 3 je namijenjen za vaginalnu primjenu (primjenu unutar vagine) i za primjenu na stidnici.

 

 • Liječenje vagine: Tri uzastopne večeri prije odlaska u krevet istisnite jedno punjenje aplikatora (oko 5 g) što je moguće dublje u vaginu kako je opisano u uputama za pravilnu primjenu. Znakovi i simptomi koji su izazvani sa gljivičnom infekcijom vagine obično se poboljšaju unutar 7 dana od početka liječenja (ili nakon primjene tri punjenja vaginalne kreme). Ukoliko znaci i simptomi infekcije u potpunosti ne nestanu, ukoliko se stanje pogorša ili ukoliko se infekcija ponovo pojavi, obratite se svom ljekaru.
 • Liječenje vanjskih spolnih organa (kod žena i muškaraca): Nanesite tanki sloj kreme na vanjske spolne organe dva ili tri puta na dan i utrljajte (do anusa kod žena, te na glavić i kožicu kod muškaraca). Liječenje sa lijekom Canesten 3 obično traje od 1 do 2 sedmice. Ukoliko znaci i simptomi infekcije u potpunosti ne nestanu, ukoliko se stanje pogorša ili ukoliko se infekcija ponovo pojavi, obratite se svom ljekaru.

 

Ukoliko se simptomi vrate unutar 2 mjeseca, obratite se svom ljekaru.

 

Upute za pravilno umetanje vaginalne kreme u vaginu:

Umetanje vaginalne kreme sa aplikatorom

 

 1. Otvorite tubu i na nju pričvrstite aplikator
 2. Pažljivim stiskanjem tube punite aplikator sve dok klip aplikatora ne dođe do kraja.
 3. Skinite aplikator sa tube, gurnite ga što je moguće dublje u vaginu (ovo je najbolje učiniti dok ležite na leđima) i pritiskanjem ga ispraznite.
  Bacite prazan aplikator.

 

Djeca i adolescenti

Lijek Canesten 3 se smije koristiti kod adolescenata (od 12 do 18 godina) samo prema preporuci ljekara.

Sigurnost i učinkovitost lijeka Canesten 3 još nisu utvrđeni kod djece mlađe od 12 godina.

 

Ako primijenite više lijeka Canesten 3 nego što ste trebali

Nema rizika od akutnog trovanja, pošto je malo vjerovatno da će se dogoditi nakon jednokratne vaginalne ili dermalne primjene. Nema specifičnog antidota.

 

Ako ste zaboravili primijeniti lijek Canesten 3

Ukoliko ste zaboravili primijeniti dozu vaginalne kreme uvečer, primijenite je slijedeće jutro ili čim se sjetite. Nemojte primjenjivati dvostruku dozu vaginalne kreme ukoliko ste zaboravili primijeniti prethodnu dozu.

 

Ako prestanete primjenjivati lijek Canesten 3

Kako biste u potpunosti izliječili gljivičnu infekciju i spriječili njezino ponavljanje, ne smijeteprekinuti liječenje prije vremena ili odmah čim nestanu simptomi infekcije. Međutim, ukoliko odlučite da prekinete liječenje, postoji rizik da će se bolest ponovo pojaviti.

 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi sa primjenom ovog lijeka obratite se svom ljekaru ili farmaceutu.

 

 

4. Moguća neželjena djelovanja

Kao i svi drugi lijekovi, ovaj lijek može izazvati neželjene efekte, iako ih svako ne dobije.

 

Neželjeni efekti su određeni tokom primjene ovog lijeka na temelju dobrovoljnih izvještaja iz grupe pacijenata nepoznate veličine te stoga nije moguće napraviti procjenu učestalosti. Zabilježeni su slijedeći neželjeni efekti:

 • alergijska reakcija koja se očituje kao nesvjestica, nizak krvni pritisak, otežano disanje, osip kože koji svrbi (koprivnjača)
 • bol u trbuhu
 • ljuštenje sluznice spolnih organa, svrbež, osip, otjecanje, crvenilo, nelagoda, osjećaj peckanja, nadražaj, bol u zdjelici, krvarenje iz vagine.

 

Prijavljivanje sumnje na neželjena djejstva lijeka

U slučaju bilo kakvih neželjenih reakcija nakon primjene lijeka, potrebno je obavijestiti Vašeg ljekara ili farmaceuta. Ovo podrazumijeva sve moguće neželjene reakcije koje nisu navedene u ovom uputstvu o lijeku, kao i one koje jesu.

 

5. Kako čuvati Canesten 3

Čuvajte ovaj lijek izvan pogleda i dohvata djece.

 

Lijek je potrebno čuvati na temperaturi do 30°C.

 

Nemojte koristiti ovaj lijek nakon isteka roka trajanja koji je naveden na pakovanju. Rok trajanja se odnosi na zadnji dan tog mjeseca.

 

Nemojte bacati nikakve lijekove putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog farmaceuta kako da bacite lijekove koje više ne koristite. Ove mjere će pomoći u zaštiti okoliša.

 

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta Canesten 3 sadrži

 • Aktivna supstanca je klotrimazol. 1 g kreme sadrži 20 mg klotrimazola.
 • Ostali sastojci su benzilni alkohol (E1519), cetilpalmitat, cetilni i stearilni alkohol, oktildodekanol, polisorbat 60 (E435), sorbitan stearat (E491), prečišćena voda.

 

Kako Canesten 3 izgleda i sadržaj pakovanja

Jedna kutija lijeka Canesten 3 sadrži:

 • 1 tubu sa 20 g kreme, i
 • 3 aplikatora.

 

Vaginalna krema je bijele boje i bez mirisa.

 

Režim izdavanja lijeka

Lijek se izdaje bez ljekarskog recepta.

 

Naziv i adresa proizvođača:

Bayer Pharma AG

13342 Berlin, Njemačka

 

Proizvođač gotovog lijeka:

Kern Pharma S.L.

Polígono Industrial Colón II

Venus 72

08228 Terrassa (Barcelona), Španija

 

Nosilac dozvole za stavljanje gotovog lijeka u promet

Bayer d.o.o. Sarajevo

Trg solidarnosti 2a, Sarajevo

 

Broj i datum rješenja o dozvoli za stavljanje gotovog lijeka u promet

04-07.3-2-6742/15 od 16.05.2016

Top

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

L.BA.MKT.02.2019.0940