Canesten® 10mg/g krem
klotrimazol

Canesten<sup>®</sup> 10mg/g krem </br>klotrimazol

Canesten® 10mg/g krem
klotrimazol

Krema Canesten® sadržava djelatnu tvar protiv gljivica klotrimazol koji će učinkovito izliječiti vaš osip od znoja te eliminirati simptome.

Pažljivo pročitajte cijelo uputstvo prije nego počnete primijenjivati ovaj lijek zato što sadrži važne informacije za Vas.

Uvijek primijenite ovaj lijek tačno onako kako je opisano u ovom uputstvu ili kako Vam je rekao Vaš ljekar ili farmaceut.

 1. Sačuvajte ovo uputstvo. Možda ćete ga trebati ponovo pročitati.
 2. Ukoliko trebate više informacija ili savjet, pitajte svog farmaceuta.
 3. Ukoliko dobijete bilo koji neželjeni efekat, recite svom ljekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje sve moguće neželjene efekte koji nisu navedeni u ovom uputstvu.
 4. Morate se obratiti ljekaru ukoliko se ne osjećate bolje ili ukoliko se osjećate lošije nakon 4 sedmice.

 

Šta je u ovom uputstvu

 1. Šta je Canesten krem i za šta se koristi
 2. Šta trebate znati prije nego počnete primijenjivati Canesten krem
 3. Kako primijenjivati Canesten krem
 4. Moguća neželjena djelovanja
 5. Kako čuvati Canesten krem
 6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

 

1. Šta je Canesten krem i za šta se koristi

 

Canesten krem je lijek protiv gljivica za lokalno liječenje. Sadrži aktivnu supstancu klotrimazol, koja djeluje protiv gljivica te također protiv određenih drugih mikroorganizama.

 

Lijek Canesten krem se koristi za liječenje:

 • gljivične infekcije stopala (tinea pedum ili “atletskog stopala”) i ruku (tinea manuum), koje se očituju pojavom mjehurića i ljuštenjem kože na stopalima ili dlanovima i između prstiju. Na oboljelim dijelovima može doći do pucanja kože, te se mogu pojaviti svrbež, upala i otjecanje.;
 • gljivične infekcije kože na trupu, ekstremitetima, kožnim naborima (tinea corporis) i u preponama (tinea inguinalis), koje se pojavljuju kao ovalne, crvene, kružne mrlje koje se šire i koje su svjetlije na sredini;
 • gljivične infekcije kože, koja se naziva pityriasis versicolor, i koja se pojavljuje kao mrlje različitih boja, na primjer žutosmeđe, ružičaste ili boje svjetlije od boje kože. Mrlje se mogu fino oljuštiti i mogu rijetko svrbiti.;
 • infekcije vanjskih spolnih organa izazvane gljivicama iz roda Candida. Kod žena, infekcija vanjskih spolnih organa (kandidni vulvitis) se očituje svrbežom, crvenilom, otjecanjem, peckajućim ranicama stidnih usana i dijelova oko njih. Kod muškaraca, ovakva infekcija (kandidni balanitis) se pojavljuje kao fini bijeli osip, svrbež i blaga upala glavića i kožice penisa.;
 • bakterijske infekcije kože, koja se naziva eritrazma, i koja se pojavljuje kao crvenosmeđe ili ružičaste mrlje i obično se javlja u naborima kože (ispod pazuha, ispod grudi ili u preponama) i dugotrajna je (hronična) infekcija.

 

2. Šta trebate znati prije nego počnete primijenjivati Canesten krem

 

Nemojte primijenjivati lijek Canesten krem:

 • ukoliko ste alergični na klotrimazol ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u poglavlju 6.).

 

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu prije nego primijenite lijek Canesten krem.

Budite posebno oprezni sa lijekom Canesten krem:

 • ukoliko ste alergični na pomoćnu supstancu lijeka Canesten krem – cetilni i stearilni alkohol,
 • ukoliko ovaj lijek primijenjujete za liječenje infekcije vanjskih spolnih organa dok koristite kontracepcijska sredstva od lateksa (na primjer dijafragmu ili kondom), lijek Canesten krem može smanjiti učinkovitost ovih preparata. Ovaj učinak nestaje nakon završetka liječenja.
 • Izbjegavajte dodir sa očima. Nemojte progutati.

 

Uzimanje drugih lijekova sa lijekom Canesten krem

Nije poznato da li može doći do interakcije između lijeka Canesten krem i drugih lijekova.

 

Recite svom ljekaru ili farmaceutu ukoliko uzimate, nedavno ste uzimali ili biste mogli uzeti bilo koji drugi lijek.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate zatrudnjeti, pitajte svog ljekara ili farmaceuta za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

 

Trudnoća

Primjena ovog lijeka se mora izbjegavati tokom prvog tromjesečja trudnoće.

 

Dojenje

Dojenje se mora prekinuti tokom liječenja sa ovim lijekom.

 

Plodnost

Ispitivanja učinaka ovog lijeka na plodnost nisu provedena kod ljudi.

 

Upravljanje vozilima i mašinama

Ovaj lijek nema ili ima zanemarljiv utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada na mašinama.

 

Lijek Canesten krem sadrži cetilni i stearilni alkohol, koji mogu izazvati lokalne kožne reakcije (na primjer kontaktni dermatitis).

 

3. Kako primijenjivati Canesten krem

 

Uvijek primijenite ovaj lijek tačno onako kako je opisano u ovom uputstvu ili kako Vam je rekao Vaš ljekar ili farmaceut. Provjerite sa svojim ljekarom ili farmaceutom ukoliko niste sigurni. Ukoliko ne budete pažljivo slijedili upute, lijek neće pravilno djelovati.

 

Lijek Canesten krem je namijenjen samo za primjenu na koži (za dermalnu primjenu). Prije nanošenja krema oboljela područja morate oprati i osušiti.

 

Doziranje

Dva do tri puta na dan nanesite tanki sloj krema na oboljele dijelove kože i nježno utrljajte. Mala količina krema (½ cm) je obično dovoljna za liječenje površine veličine dlana.

 

Kako bi se osiguralo potpuno ozdravljenje, liječenje se mora nastaviti u skladu sa infekcijama koje su navedene u nastavku (vidjeti dio “Trajanje liječenja”), čak i ukoliko simptomi nestanu.

 

Trajanje liječenja

Trajanje liječenja zavisi od vrste infekcije i vremena u kojem simptomi infekcije nestanu. Simptomi obično nestaju ukoliko liječenje traje:

 

 • gljivične infekcije ruku, nogu, kože na trupu, nabora od 3 do 4 sedmice
 • infekcija koja se naziva eritrazma od 2 do 4 sedmice
 • infekcija koja se naziva pityriasis versicolor  od 1 do 3 sedmice
 • gljivične infekcije spolnih organa od 1 do 2 sedmice

 

Ukoliko nakon 4 sedmice liječenja nema poboljšanja simptoma, obratite se svom ljekaru.

 

Šta još možete učiniti za liječenje infekcije?

Donje rublje, odjeću i ručnike koji dolaze u dodir sa oboljelim dijelom morate mijenjati svaki dan. Ovo će pomoći u liječenju i spriječit će infekciju drugih dijelova tijela i drugih ljudi.

 

Ako primijenite više lijeka Canesten krem nego što ste trebali

Malo je vjerovatno da nakon jednokratne dermalne primjene dođe do predoziranja, tako da nema rizika od akutnog trovanja. Nije dostupan specifičan antidot.

 

Ako ste zaboravili primijeniti lijek Canesten krem, primijenite ga čim se sjetite. Nemojte primijenjivati dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

 

Ako prestanete primijenjivati lijek Canesten krem

Ukoliko želite u potpunosti izliječiti infekciju i spriječiti njezino ponavljanje, liječenje ne smijete prekinuti ranije ili odmah čim nestanu simptomi infekcije. Ukoliko se za to ipak odlučite, riskirate da se bolest ponovo pojavi.

 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi sa primjenom ovog lijeka obratite se svom ljekaru ili farmaceutu.

 

4. Moguća neželjena djelovanja

 

Kao i svi drugi lijekovi, ovaj lijek može izazvati neželjene efekte, iako ih svako ne dobije.

 

Neželjeni efekti su identificirani tokom primjene lijeka na temelju dobrovoljnih izvještaja iz populacije nepoznate veličine i stoga klasifikacija učestalosti nije moguća. Zabilježeni su slijedeći neželjeni efekti:

 • alergijska reakcija koja se očituje kao osip koji svrbi (koprivnjača), otežano disanje, nizak krvni pritisak, nesvjestica,
 • kožne reakcije, kao što su mjehurići na koži, nelagoda/bol, otjecanje, crvenilo, nadražaj, ljuštenje kože, svrbež, osip, probadanje/peckanje kože.

 

Ukoliko se ovi neželjeni efekti pojave po prvi put ili ukoliko se stanje pogorša, prestanite sa primjenom lijeka Canesten krem i obratite se ljekaru.

 

Prijavljivanje sumnje na neželjena djejstva lijeka

U slučaju bilo kakvih neželjenih reakcija nakon primjene lijeka, potrebno je obavijestiti Vašeg ljekara ili farmaceuta. Ovo podrazumijeva sve moguće neželjene reakcije koje nisu navedene u ovom uputstvu o lijeku, kao i one koje jesu.

 

5. Kako čuvati Canesten krem

 

Čuvajte ovaj lijek izvan pogleda i dohvata djece!

 

Nemojte čuvati na temperaturi iznad 25ºC.

 

Nemojte koristiti ovaj lijek nakon isteka roka trajanja koji je naveden na kutiji iza “Rok valjanosti:”. Rok trajanja se odnosi na zadnji dan tog mjeseca.

 

Nemojte bacati nikakve lijekove putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog farmaceuta kako da bacite lijekove koje više ne koristite. Ove mjere će pomoći u zaštiti okoliša.

 

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

 

Šta Canesten krem sadrži

 • Aktivna supstanca je klotrimazol. 1 g krema sadrži 10 mg klotrimazola.
 • Pomoćne supstance su benzilni alkohol (E1519), cetilpalmitat, cetilni i stearilni alkohol, oktildodekanol, polisorbat 60 (E435), sorbitan stearat (E491), prečišćena voda.

 

Kako Canesten krem izgleda i sadržaj pakovanja

Krema je bijela i bez mirisa. Pakuje se u kutiju sa aluminijskom tubom sa membranom i plastičnim zatvaračem na navoj koja sadrži 20 g krema.

 

Režim izdavanja lijeka

Lijek se izdaje bez ljekarskog recepta.

 

Naziv i adresa proizvođača:

Bayer Pharma AG

13342 Berlin, Njemačka

 

Proizvođač gotovog lijeka:

Kern Pharma S.L.

Polígono Industrial Colón II

Venus 72

08228 Terrassa (Barcelona), Španija

 

Nosilac dozvole za stavljanje gotovog lijeka u promet

Bayer d.o.o. Sarajevo

Trg solidarnosti 2a, Sarajevo

 

Broj i datum rješenja o dozvoli za stavljanje gotovog lijeka u promet

04-07.3.2-3698/16 od 03.11.2016.

Top

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

L.BA.MKT.02.2019.0940