Što su pelenski osip i pelenski osip uzrokovan kandidom1,2,3?

Pelenski osip uobičajen je naziv koji se koristi za opis osipa koji se pojavljuje na koži u području pelene. Vrlo je uobičajen kod beba, posebno u dobi od 9 do 12 mjeseci. To je i stanje koje se može pojaviti i u osoba bilo koje dobi kojima su potrebne pelene ili ulošci radi liječenja inkontinencije.

Pelenski osip uzrkovan je duljim kontaktom osjetljive kože vaše bebe s urinom i stolicom te uskom pelenom koja se može trljati i sprječavati cirkulaciju zraka. U većini slučajeva pelenski je osip blag i može ga se tretirati mašću kao što je Bepanthen® (ovdje možete saznati više o masti Bepanthen®). U nekim slučajevima, primjerice ako se ne tretira dulje od tri dana, može doći do infekcije kandidom. Kandida je gljivica koja bez ikakvih posljedica živi na koži u malim količinama, ali se u određenim uvjetima njen broj može povećati i izazvati infekciju. Pelenski osip uzrokovan kandidom treba liječiti kremom protiv gljivica.

Pelenski osip uzrokovan kandidom

U 75 % slučajeva osipa koji traju po tri dana ili dulje, pelenski osip izaziva povećan broj gljivica kandide. Kandida prirodno živi na našoj koži, ali postoje slučajevi kada tijelo ne može držati gljivice pod kontrolom pa se one razmnožavaju i uzrokuju infekciju. Imunitet bebe možda još nije dovoljno jak kako bi kontrolirao razvoj gljivica. Stražnjica bebe također ima visoku pH razinu, pa ako bilo kakvi nadražaji (poput kemikalija u urinu i stolici) naruše tu pH ravnotežu, kandida se može razmnožiti i prouzrokovati gljivičnu infekciju. Ako vaša beba dobije pelenski osip uzrokovan kandidom, morat ćete ga liječiti lijekovima protiv gljivica.

Kada biste trebali otići liječniku?

Najbolje je da posjetite liječnika ako se pelenski osip vaše bebe ne povuče, ako se pogorša ili ako simptomi ukazuju na to da je riječ o pelenskom osipu koji je uzrokovan kandidom. Ako vaša beba ima vrućicu ili težu upalu, također biste trebali posjetiti liječnika kako biste dobili savjet o najboljem liječenju.


1 Klunk C, Domingues E, Wiss K. An update on diaper dermatitis. Clin Dermatol. 2014 Jul-Aug;32(4):477-87.
2 Ferrazzini G, Kaiser RR, Hirsig Cheng SK, Wehrli M, Della Casa V, Pohlig G, Gonser S, Graf F, Jörg W. Microbiological aspects of diaper dermatitis. Dermatology. 2003;206(2):136-41.
3 Wolf R, Wolf D, Tüzün B, Tüzün Y. Clin Dermatol. 2000 Nov-Dec;18(6):657-60. Diaper dermatitis.

Jeste li znali?

Pelenski osip obično nastaje zbog trljanja i povećane količine vlage kod nošenja pelena te zbog kontakta bebine kože sa stolicom i mokraćom. Infekcija se može razviti ako Candida počne prekomjerno rasti, uzrokujući kandidni pelenski osip.

Top

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

L.BA.MKT.02.2019.0940