Kandidijaza kod muškaraca

Kandidijaza je učestala bolest koja pogađa i žene i muškarce. Posljedica je pretjerana rasta gljivice Candida albicans. Većina je ljudi kod kojih se pojavi gljivična infekcija zdrava, no prirodna ravnoteža njihove kožne flore privremeno je narušena.

Kod muškaraca je kandidijazom u pravilu zahvaćen glavić. U neke od prvih simptoma kandidijaze kod muškaraca ubrajaju se svrbež glavića, bol ili upala glavića, oticanje prepucija i svrbež ili osjećaj peckanja tijekom mokrenja i spolnoga odnosa.

Kandidijaza se uglavnom javlja kod muškaraca koji imaju sužen prepucij ili oslabljen imunosni sustav. Ako dođete u doticaj s kandidijazom rodnice, ne morate previše brinuti. Iako se kandidijaza može prenijeti tijekom spolnoga odnosa, to se događa rijetko. Izgledi da ćete oboljeti od kandidijaze veći su ako:

  • imate sužen prepucij

  • imate slabiji imunosni sustav

  • uzimate antibiotike

  • imate dijabetes.

Kako spriječiti i liječiti kandidijazu kod muškaraca?

Iako se gljivična infekcija penisa lako liječi, preporučuje se poduzimanje mjera opreza kako bi se rizik od pojave infekcije sveo na što manju mjeru. Dobre higijenske navike i odabir široke prozračne odjeće najjednostavnije su, ali i najučinkovitije mjere prevencije kandidijaze kod muškaraca.

Bili ste oprezni, no svejedno ste oboljeli od kandidijaze? Bez brige – za učinkovito liječenje kandidijaze možete uzeti lijek bez recepta, uz koji bi se prvi simptomi trebali povući u roku od 3 do 14 dana. U najpopularnije lijekove za kandidijazu spadaju kreme, koje se dva do tri puta dnevno nanose na glavić, poput Canesten® kreme protiv kandidijaze za vanjsku primjenu.

Bacite oko na nekoliko dodatnih savjeta za prevenciju:

  • Nosite široku odjeću i prozračno pamučno donje rublje koje nije previše usko.

  • Nosite široku odjeću i prozračno pamučno donje rublje koje nije previše usko.

  • Redovite perite svoj penis, a nakon pranja ga dobro osušite.

  • Tuširanju dajte prednost pred dugim kupkama.