Mišićav muškarac koji oko vrata ima bijel ručnik sretan je nakon liječenja osipa od znoja Canestenom

Saznajte više o osipu od znoja

Saznajte što je osip od znoja, što ga uzrokuje i tko spada u rizične skupine. Saznajte koji su simptomi osipa od znoja, kako se liječi i kako se može spriječiti.

Što je osip od znoja?

Osip od znoja može biti popraćen svrbežom, pa čak i bolovima, no ne morate strahovati da ćete se njime zaraziti: nije zarazan. Osip od znoja, poznat i pod nazivom intertrigo, upalna je kožna bolest. Javlja se kao crvenkast osip u pregibima kože, na mjestima gdje se dijelovi tijela trljaju jedan o drugi i na mjestima na kojima nema kruženja zraka. 

U pravilu ćete ga uočiti ispod ruku, u pregibu na vratu, sa stražnje strane koljena, ispod grudi, na preponama i u pregibima kože na području trbuha. Pregibi na koži topli su i vlažni, stoga su pogodno okružje za razvoj klica.

Uz osip od znoja nerijetko se javlja infekcija uzrokovana gljivicama iz roda Candida ili drugim vrstama gljivica ili bakterija. 

Što uzrokuje osip od znoja?

U čimbenike koji mogu uzrokovati ili pogoršati upalu kože ubrajaju se: vlaga, vrućina, nedovoljna prozračnost i trenje pregiba na koži. Tomu mogu pridonijeti i znoj, mokraća i stolica. 

Tko je izložen riziku od pojave osipa od znoja?

Izgledi da ćete dobiti osip od znoja veći su ako:

 • patite od prekomjerne težine,

 • imate dijabetes,

 • imate slabiji imunosni sustav zbog kemoterapije ili zaraze HIV-om,

 • nosite udlagu, ortozu ili protezu,

 • izloženi ste velikoj vrućini i vlazi,

 • nosite odjeću i cipele koje su previše uske,

 • prisiljeni ste dulje vrijeme provesti u krevetu.

Osip od znoja najčešće se javlja u ljetnim mjesecima i kod ljudi koji se često bave sportom. Dojenčad često dobiva osip od znoja zbog bucmastosti, kratkih vratića i skvrčena položaja tijela – iako su preslatki, pregibi na dječjoj koži savršeni su za nakupljanje vlage, stoga ih je važno redovito čistiti. 

Simptomi osipa od znoja

Osip od znoja isprva se javlja kao crven osip ili skup čvorića ili točkica u pregibima kože. Nakon toga se mogu pojaviti neki od sljedećih simptoma:

 • crven osip ljuskavih rubova,

 • osjećaj peckanja na koži,

 • osjećaj žarenja na koži,

 • ispucana koža (između prstiju na rukama ili nogama),

 • plikovi.

Ako nije inficiran, osip je obično simetričan. Može se pojaviti s obiju strana pregiba na vašoj koži, ispod obiju ruka i grudi. Crvenkasto se područje može brzo upaliti i postati bolno na dodir. Koža može početi pucati, krvariti i suziti, mogu se stvoriti kraste, a okolno područje može postati ljuskavo.

Ako dođe od razvoja sekundarne infekcije, koju mogu uzrokovati bakterije ili gljivice, upala postaje jača i može doći do pojave neugodna mirisa.
 

Sportašica koja oko vrata ima bijel ručnik drži bočicu za vodu i smiješi se jer je sretna nakon liječenja osipa od znoja Canestenom

Liječenje osipa od znoja

Liječenje osipa od znoja ovisi o tome je li riječ samo o upalnoj bolesti ili i o dodatnoj infekciji. Ako se na koži pojave samo znakovi upale (poput crvenila, svrbeža ili žarenja), možete upotrijebiti protuupalnu kremu. Ako je riječ o osipu od znoja povezanome s infekcijom, trebali biste ga liječiti protugljivičnim lijekom za topikalnu primjenu (lijekom koji se nanosi izravno na kožu). 

Canesten® u svojoj ponudi ima različite proizvode koji sadržavaju različite aktivne sastojke koji su prikladni za simptome različite težine:

Vodite računa o tome da inficirani dijelovi tijela budu čisti i suhi kako bi se izbjegla pojava osipa od znoja.

Ako se simptomi ne povuku, trebali biste posjetiti ljekara. Ako ste osip dobili zbog prekomjerne težine, od ljekara također možete zatražiti savjet za mršavljenje. Ako dođe do bakterijske infekcije, ljekar vam može propisati antibiotik.

Ako ste trudni ili u starijoj životnoj dobi, protugljivični lijekovi možda nisu prikladni za vas. Vaš vam ljekar može preporučiti alternativni način liječenja.

Nasmiješen mlad muškarac u bijeloj majici kratkih rukava sa zelenim ručnikom oko vrata sretan je nakon liječenja osipa od znoja Canestenom

Prevencija osipa od znoja

Možete pokušati smanjiti rizik od pojave osipa od znoja. U tome vam mogu pomoći sljedeći savjeti:

 • Vodite računa o tome da vam koža bude suha i izložena zraku.

 • Tapšanju kože dajte prednost pred trljanjem. Ako kožu sušite trljanjem, možete je oštetiti i proširiti infekciju.

 • Nakon nanošenja lijeka obvezno operite ruke da ne biste prenijeli infekciju.

 • Nježno čistite kožu i nanosite hidratantnu ili zaštitnu kremu.

 • Upotrebljavajte sapune i ostale proizvode za njegu kože bez mirisa kako biste nadraženost kože sveli na najmanju moguću mjeru.

 • Nemojte nositi usku odjeću ili cipele kojima biste mogli stegnuti dijelove tijela zahvaćene osipom. Ako se osip pojavi na nožnim prstima, nosite otvorenu obuću.

 • Izbjegavajte usku odjeću koja bi se mogla trljati o vašu kožu, a prirodnim vlaknima (poput pamuka) dajte prednost pred sintetičkima (poput likre i najlona) jer potonja u većoj mjeri sprječavaju prodor zraka do kože.