Nasmiješena žena u bijeloj vesti sretna je nakon liječenja lišaja Canestenom

Činjenice o lišaju 

Saznajte što je lišaj, što ga uzrokuje, kako se prenosi i tko može dobiti tu infekciju. Saznajte koji su uobičajeni simptomi lišaja, kako se liječi i kako se može spriječiti.

Što je lišaj1?

Kožni lišaj (u medicini poznat kao tinea corporis) gljivična je infekcija gornjeg sloja kože koju uzrokuje skupina gljivica pod nazivom dermatofiti. Lišaj je dobio naziv po crvenom osipu u obliku prstena koji se može pojaviti na tijelu, nogama i rukama.

Osip na koži karakterističnog je kružnog oblika i crven ili se pojavljuje kao srebrnkaste mrlje na koži. Mogu biti ljuskaste i svrbjeti, a prsteni se obično u uznapredovalim fazama postupno šire prema van, dok se u središtu mogu povlačiti i vraćati u normalnu boju. Lišaj se može pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući glavu (tinea capitis), prepone (gljivična infekcija prepona) i stopala (gljivična infekcija stopala). Ako se lišaj pojavi na licu ili glavi, može uzrokovati mjestimičan gubitak kose.

Kako se lišaj prenosi?

Lišaj je zarazan i može se lako prenositi kontaminiranim predmetima (poput ručnika ili odjeće) ili kontaktom s drugim ljudima ili inficiranim kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama. Ponekad se lišaj može dobiti nakon duljeg kontakta s inficiranom zemljom. Također se može širiti s drugih ili na druge dijelove tijela. Ovdje možete saznati više o različitim mjerama opreza koje možete poduzeti radi prevencije širenja. 

Tko se može zaraziti lišajem?

Gljivice koje uzrokuju lišaj lako mogu prodrijeti u gornji sloj kože ako ona omekša i bude mokra zbog duljega boravka u vodi ili ako se na njoj pojave manje ozljede ili ogrebotine. Većemu ste riziku izloženi i ako upotrebljavate javne tuševe ili bazene jer gljivice bujaju u vlažnim i toplim okružjima. Lišajem se možete zaraziti i ako sa zaraženom osobom dijelite četke za kosu ili odjeću.

Jao! Lišaj je gljivična infekcija kože.

Gljivice koje je uzrokuju mogu ući u tijelo kroz ogrebotinu, posjekotinu ili ispucalu kožu.

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Edited by: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox and Christopher Griffiths. 2010

Simptomi lišaja

Lišaj (eng. ringworm - može zvučati malo zastrašujuće, ali ustvari ta gljivična infekcija nema ništa zajedničko s glistama ili crvima) je svoje ime dobio po crvenom ljuskastom osipu ili kvržicama koje se pojavljuju u obliku prstena ili nizu prstenova na koži – obično na tijelu, rukama i nogama. Lišaj se obično pojavljuje na dijelovima kože bez dlaka, a simptomi ovise o zahvaćenom području. Simptomi lišaja nisu uvijek jednaki, a razlikuju se ovisno o težini infekcije. Usto se mogu mijenjati ovisno o zaraženome dijelu tijela. Trebali biste znati da lišaj nećete nužno primijetiti čim se pojavi.

Ako primijetite jedan od sljedećih simptoma, možda je riječ o lišaju:

 • okrugle mrlje na koži s crvenim izdignutim rubom i jasnijim središtem,

 • koža pokrivena ljuskama koja svrbi,

 • jako crvene i snažne ljuske na rubovima osipa (upala),

 • izdignuta koža s plikovima (simptom teže infekcije),

 • višestruki prsteni (simptom teške infekcije),

 • upaljene gnojne ranice (simptom teške infekcije).

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Nasmiješena tamnokosa mlada žena u crvenoj majici i jakni od trapera sretna je nakon liječenja lišaja Canestenom

Liječenje lišaja

Budući da je kožni lišaj gljivična infekcija, za liječenje se preporučuje nanošenje kreme protiv gljivica na tijelo1. Ona će napasti gljivice koje uzrokuju infekciju i omogućiti izlječenje kože. Lijekovi protiv gljivica jednostavno se primjenjuju i dovoljno su snažni da prodru u kožu te vas oslobode od simptoma bez agresivnog djelovanja. Sve terapije protiv lišaja liječe gljivičnu infekciju. 

Canesten® ima proizvode s djelatnom tvari klotrimazolom u obliku kreme ili otopine, namijenjene različitim načinima primjene.

Kliknite ovdje da biste saznali više o tome.

Preporučuje se da s liječenjem lišaja započnete što je prije moguće jer bi ta infekcija mogla dovesti do komplikacija. Kao prvo, ako se ne liječi, lišaj se može proširiti na druge dijelove tijela. Kao drugo, i druge biste mogli izložiti riziku od infekcije. Kao treće, lišaj može uzrokovati druge neugodne komplikacije poput gubitka kose, pojave ožiljaka i deformacija noktiju.1

Budući da je lišaj koji se javlja na koži gljivična infekcija, najlakše ćete ga izliječiti protugljivičnim lijekovima. Ovisno o tome gdje se osip pojavi, možete se odlučiti za kremu ili otopinu. Liječenje lišaja protugljivičnom kremom Canesten® u pravilu traje tri do četiri sedmice, a ta se krema treba nanositi dva do tri puta dnevno. 

Ne zaboravite!

Čak i ako Vam se čini da lišaj prolazi, morate dovršiti cijeli ciklus liječenja kako biste bili sigurni da je infekcija izliječena.

Imajte na umu da se liječenje, kako bi bilo učinkovito, mora provesti do kraja, čak i ako simptomi nestanu, a infekcija se naizgled povuče.

Kada biste trebali otići ljekaru? 

Ako lezije lišaja pokrivaju veliku površinu kože i ne primjećujete nikakvo poboljšanje nakon dvije sedmice, trebali biste otići ljekaru koji će vam pomoći pronaći najbolju terapiju. 

Ako ste trudni ili stariji, lijekovi protiv gljivica možda neće biti odgovarajući za vas pa biste trebali dogovoriti pregled kod ljekara kako biste pronašli najbolji način liječenja lišaja.

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010


Prevencija lišaja

Iako se lišaj teško sprječava jer su gljivice koje ga uzrokuju česte i zarazne, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste smanjili opasnost od infekcije ili spriječili daljnje širenje infekcije ako je već imate.

Najvažniji savjeti4:

 • Pridržavajte se pravilnih higijenskih mjera poput redovitog pranja ruku kako biste izbjegli širenje infekcije i održali čistoću zajedničkih površina (poput škola, vrtića, sportskih dvorana, garderoba).

 • Izbjegavajte dodirivanje inficiranih područja.

 • Izbjegavajte vlagu i toplinu kako biste izbjegli prekomjerno znojenje.

 • Odvedite kućne ljubimce na pregled da se vidi ima li lišaj i držite se podalje od inficiranih životinja – lišaj na životinjama izgleda kao mrlja bez dlake.

 • Izbjegavajte korištenje tuđe odjeće, ručnika ili četki za kosu i nemojte dopustiti da drugi koriste vaše osobne predmete ako vi ili netko vama blizak ima lišaj.

 • Ako vi ili netko blizak vama ima lišaj, uputite ih u opasnosti i objasnite o čemu je riječ, na što trebaju obratiti pažnju i kako je mogu izbjeći.

4 Piérard GE, Arrese JE, Piérard-Franchimont C. Treatment and prophylaxis of tinea infections. Drugs. 1996 Aug;52(2):209–24.