Lišaj

Jeste li na svojoj koži primijetili okrugle crvene mrlje koje se šire? Ako jeste, možda je riječ o lišaju.1

Što je lišaj1

Kožni lišaj (u medicini poznat kao tinea corporis) gljivična je infekcija gornjeg sloja kože koju uzrokuje skupina gljivica pod nazivom dermatofiti. Lišaj je dobio naziv po crvenom osipu u obliku prstena koji se može pojaviti na tijelu, nogama i rukama. 

Osip na koži karakterističnog je kružnog oblika i crven ili se pojavljuje kao srebrnkaste mrlje na koži. Mogu biti ljuskaste i svrbjeti, a prsteni se obično u uznapredovalim fazama postupno šire prema van, dok se u središtu mogu povlačiti i vraćati u normalnu boju.

Nasmiješena žena u bijeloj vesti sretna je nakon liječenja lišaja Canestenom

Simptomi lišaja1

Lišaj (eng. ringworm - može zvučati malo zastrašujuće, ali ustvari ta gljivična infekcija nema ništa zajedničko s glistama ili crvima) je svoje ime dobio po crvenom ljuskastom osipu ili kvržicama koje se pojavljuju u obliku prstena ili nizu prstenova na koži – obično na tijelu, rukama i nogama. Lišaj se obično pojavljuje na dijelovima kože bez dlaka, a simptomi ovise o zahvaćenom području.

Jeste li znali?

Lišaj je povezan s gljivičnim infekcijama noktiju, gljivičnom infekcijom stopala i gljivičnom infekcijom kože prepona.

Canesten ikona liječnice

Što je lišaj?

Lišaj je zarazan! Može se prenijeti doticajem sa zaraženom kožom ili kontaminiranim predmetima poput ručnika i kozmetičkih proizvoda.

Sretna tamnokosa mlada žena u majici bez rukava isteže se i smiješi nakon liječenja lišaja Canestenom

Liječenje lišaja

Budući da je kožni lišaj gljivična infekcija, za liječenje se preporučuje nanošenje kreme protiv gljivica na tijelo1. Ona će napasti gljivice koje uzrokuju infekciju i omogućiti izlječenje kože. Lijekovi protiv gljivica jednostavno se primjenjuju i dovoljno su snažni da prodru u kožu te vas oslobode od simptoma bez agresivnog djelovanja.

Sve terapije protiv lišaja liječe gljivičnu infekciju.

Canesten® ima proizvode s djelatnom tvari klotrimazolom u obliku kreme ili otopine, namijenjene različitim načinima primjene.

Kliknite ovdje da biste saznali više o tome.

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Prevencija lišaja⁴

Iako se lišaj teško sprječava jer su gljivice koje ga uzrokuju česte i zarazne, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste smanjili opasnost od infekcije ili spriječili daljnje širenje infekcije ako je već imate.

Trljajte, trljajte, trljajte

Redovita eksfolijacija (primjerice, čistom trljačicom za kupanje) uklanja mrtvu kožu i tako pomaže spriječiti lišaj jer gljivicama uzima njihov izvor hrane.

Canesten ikona dodira prstom

Izbjegavajte dodirivanje inficiranih područja. Tako infekciju možete prenijeti na druge dijelove tijela.

Izbjegavajte korištenje tuđe odjeće, ručnika ili četki za kosu i nemojte dopustiti da drugi koriste vaše osobne predmete ako vi ili netko vama blizak ima lišaj.

Ako vi ili netko blizak vama ima lišaj, uputite ih u opasnosti i objasnite o čemu je riječ, na što trebaju obratiti pažnju i kako je mogu izbjeći.

Canesten ikona za pranje ruku

Pridržavajte se pravilnih higijenskih mjera poput redovitog pranja ruku kako biste izbjegli širenje infekcije i održali čistoću zajedničkih površina (poput škola, vrtića, sportskih dvorana, garderoba).

Canesten ikona termometra

Izbjegavajte vlagu i toplinu kako biste izbjegli prekomjerno znojenje. Ti su uvjeti idealni za rast gljivica.

Canesten ikona lišaja kod pasa

I životinje se mogu zaraziti lišajem! Odvedite kućne ljubimce na pregled da se vidi ima li lišaj i držite se podalje od inficiranih životinja – lišaj na životinjama izgleda kao mrlja bez dlake. Držite se podalje od životinja koje su zaražene lišajem.

4 Piérard GE, Arrese JE, Piérard-Franchimont C. Treatment and prophylaxis of tinea infections. Drugs. 1996 Aug;52(2):209–24.

Činjenice o lišaju

Canesten ikona lišaja na šaci

Nema razloga za brigu: unatoč engleskomu nazivu ringworm, lišaj nema nikakve veze s crvima (worms)!

Canesten ikona lijekova

Lišaj je gljivična infekcija pa, kako biste je se riješili, morate primjenjivati
protugljivične lijekove.

Canesten ikona žene koja uživa u maski za uljepšavanje

Redovitom eksfolijacijom kože možete pridonijeti sprječavanju pojave lišaja. Time ćete gljivicama uskratiti izvor hrane.