Nasmiješen muškarac u bijeloj majici kratkih rukava sretan je nakon liječenja gljivične infekcije prepona Canestenom

Sve što trebate znati o gljivičnim infekcijama prepona

Saznajte što je gljivična infekcija prepona i što je može uzrokovati. Saznajte kako se liječe gljivične infekcije prepona, koji su njihovi simptomi i kako se mogu spriječiti.

Što je gljivična infekcija prepona?

Što se dobiva jednako lako kao gljivična infekcija stopala, ali može biti mnogo neugodnije? Riječ je o gljivičnoj infekciji prepona, poznatoj i pod nazivom tinea cruris. Tu gljivičnu infekciju uzrokuje skupina gljivica koje se nazivaju dermatofitima. 

Ta infekcija kože zahvaća područje prepona: genitalije, unutrašnji i gornji dio bedara te stražnjicu. Gljivična infekcija prepona uzrokuje crven osip koji je često prstenasta oblika. Budući da se dermatofiti lako prenose češanjem, ako imate gljivičnu infekciju stopala ili nokta, izloženi ste većemu riziku od gljivične infekcije prepona. Dermatofiti su u normalnim okolnostima bezopasni, a žive na vašoj koži, u kosi i na noktima, no u toplu i vlažnu okružju – ako, na primjer, ne skinete odjeću natopljenu znojem – mogu se brzo razmnožiti i uzrokovati infekciju. 

Gljivične infekcije prepona najčešće pogađaju odrasle muškarce i adolescente jer se vlaga nakuplja između mošnje i bedra. Kao što se može naslutiti iz engleskoga naziva jock itch, odnosno „svrbež sportaša”, često se javlja kod sportaša jer se oni mnogo znoje i dugo nose usku i mokru odjeću. Ako patite od prekomjerne težine, izloženi ste većemu riziku od gljivične infekcije prepona jer gljivice bujaju u pregibima kože, koji su skloni znojenju. No od gljivične infekcije prepona mogu oboljeti svi zato što je iznimno zarazna. Može se prenijeti bliskim doticajem sa zaraženim pojedincem, ali i preko zaraženih ručnika i odjeće te rukama ako njima dotaknete zaraženi dio tijela poput stopala. 

Uobičajeni uzroci gljivične infekcije prepona uključuju:

 • nošenje odjeće koja je previše uska i nadražuje kožu,

 • pojavu vlage na području prepona zbog znojenja,

 • dulje nošenje mokroga kupaćeg kostima,

 • dijeljenje vlažnih ručnika ili znojne odjeće,

 • blizak doticaj sa zaraženim pojedincem.

Simptomi gljivične infekcije prepona1

Gljivična infekcija prepona gljivična je infekcija kože koja zahvaća područje prepona. Uzrokuje je porodica gljivica pod nazivom dermatofiti, iz iste obitelji koja uzrokuje i gljivičnu infekciju stopala. Iako može biti neugodna i dosadna, izvor te infekcije može se učinkovito liječiti, a simptomi se mogu riješiti lijekovima protiv gljivica.

Iako se gljivična infekcija kože prepona (tinea cruris) češće javlja u muškaraca, može pogoditi i žene.

Gljivična infekcija prepona može biti neugodna, povod stidu i naporna, no važno je prepoznati simptome kako biste što prije započeli s liječenjem. Kao jedan od prvih simptoma često se javlja crven osip povišenih rubova koji mogu biti bolni, popraćen svrbežom. Taj se osip postupno širi iz pregiba na preponama prema gornjemu dijelu bedra u obliku polumjeseca.

Ostali simptomi uključuju:

 • osjećaj žarenja oko zahvaćenoga područja

 • perutavu i ispucanu kožu ili kožu koja se guli

 • ljuskave mrlje crvene ili smeđe boje.

Gljivična infekcija prepona može se proširiti i na unutrašnju stranu bedara, na genitalije (zbog čega dolazi do pojave svrbeža penisa, mošnje, stidnih usana ili stidnice) i na anus.

Ukoliko se gljivična infekcija ne povlači, svakako potražite pomoć ljekara.

Nasmiješen mlad muškarac u sivoj majici kratkih rukava stoji u samopouzdanu stavu i sretan je nakon liječenja gljivične infekcije prepona Canestenom

Liječenje gljivične infekcije prepona

Pobrinite se da gljivičnu infekciju prepona počnete liječiti čim primijetite simptome kako biste spriječili širenje infekcije. U suprotnome ona može trajati mjesecima. Možete je učinkovito liječiti kod kuće pomoću protugljivičnih lijekova koji su dostupni bez recepta u obliku kreme i otopine  protiv gljivične infekcije prepona. Canesten® u svojoj ponudi ima niz proizvoda u različitim oblicima (krema i otopina) kojima možete učinkovito izliječiti svoju gljivičnu infekciju prepona:

 • Canespor® 10 mg/g krema – učinkoviti lijek koji ublažava svrbež i crvenilo, a trebao bi se nanositi jedanput dnevno.

 

 • Canesten® 10 mg/ml otopina za kožu - praktična otopina idealna za primjenu na teško dostupnim dijelovima tijela zahvaćenima gljivičnom infekcijom prepona. Baš kao krema, sadržava učinkovit protugljivični sastojak prikladan za borbu protiv vaše gljivične infekcije prepona i ublažavanje vaših simptoma.

 • Canesten® 10 mg/g krema – protugljivična krema koja liječi infekciju i ublažava neugodne simptome.

Kako se liječi gljivična infekcija prepona? Ove vam mjere mogu pomoći da je se brže riješite:

 • Zahvaćene dijelove tijela temeljito perite sapunom i toplom vodom.

 • Nakon pranja i tjelovježbe zahvaćene dijelove tijela temeljito osušite.

 • Odjeću i donje rublje mijenjajte svaki dan.

 • Nosite široku pamučnu odjeću.

 • Liječenje provedite u cijelosti, čak i ako vam se prije toga učini da se infekcija povlači.

Muškarac u sivoj majici dugih rukava smiješi se i stoji u uspravnu položaju, sretan je nakon liječenja gljivične infekcije prepona Canestenom

Prevencija gljivične infekcije prepona

Dobrim higijenskim navikama možete spriječiti pojavu gljivične infekcije prepona. Vodite računa o tome da nakon doticaja sa zaraženom osobom, nakon dodirivanja zaraženih dijelova tijela poput stopala i nakon primjene lijeka temeljito operete ruke. Gljivičnu infekciju stopala uzrokuju iste gljivice koje uzrokuju gljivičnu infekciju prepona, stoga biste, ako dobijete gljivičnu infekciju stopala, s liječenjem trebali početi što prije kako se infekcija ne bi proširila na područje prepona. 

Dodatni savjeti za prevenciju gljivične infekcije stopala:

 • Prepone moraju biti čiste i suhe, posebno nakon pranja, vježbanja ili tijekom toplih dana.

 • Nosite pamučno rublje.

 • Izbjegavajte usku sintetičku odjeću ili aktivnu sportsku odjeću.

 • Nosite odjeću koja ne prianja.

 • Svakodnevno mijenjajte donje rublje.

 • Često mijenjajte ručnike.