Što je gljivična infekcija prepona?

Što se dobiva jednako lako kao gljivična infekcija stopala, ali može biti mnogo neugodnije? Riječ je o gljivičnoj infekciji prepona, poznatoj i pod nazivom tinea cruris. Tu gljivičnu infekciju uzrokuje skupina gljivica koje se nazivaju dermatofitima. 

Ta infekcija kože zahvaća područje prepona: genitalije, unutrašnji i gornji dio bedara te stražnjicu. Gljivična infekcija prepona uzrokuje crven osip koji je često prstenasta oblika. Budući da se dermatofiti lako prenose češanjem, ako imate gljivičnu infekciju stopala ili nokta, izloženi ste većemu riziku od gljivične infekcije prepona. Dermatofiti su u normalnim okolnostima bezopasni, a žive na vašoj koži, u kosi i na noktima, no u toplu i vlažnu okružju – ako, na primjer, ne skinete odjeću natopljenu znojem – mogu se brzo razmnožiti i uzrokovati infekciju. 

Gljivične infekcije prepona najčešće pogađaju odrasle muškarce i adolescente jer se vlaga nakuplja između mošnje i bedra. Kao što se može naslutiti iz engleskoga naziva jock itch, odnosno „svrbež sportaša”, često se javlja kod sportaša jer se oni mnogo znoje i dugo nose usku i mokru odjeću. Ako patite od prekomjerne težine, izloženi ste većemu riziku od gljivične infekcije prepona jer gljivice bujaju u pregibima kože, koji su skloni znojenju. No od gljivične infekcije prepona mogu oboljeti svi zato što je iznimno zarazna. Može se prenijeti bliskim doticajem sa zaraženim pojedincem, ali i preko zaraženih ručnika i odjeće te rukama ako njima dotaknete zaraženi dio tijela poput stopala. 

Uobičajeni uzroci gljivične infekcije prepona uključuju:

 • nošenje odjeće koja je previše uska i nadražuje kožu,

 • pojavu vlage na području prepona zbog znojenja,

 • dulje nošenje mokroga kupaćeg kostima,

 • dijeljenje vlažnih ručnika ili znojne odjeće,

 • blizak doticaj sa zaraženim pojedincem.

Simptomi gljivične infekcije prepona1

 

 • Canesten® 10 mg/ml otopina za kožu - praktična otopina idealna za primjenu na teško dostupnim dijelovima tijela zahvaćenima gljivičnom infekcijom prepona. Baš kao krema, sadržava učinkovit protugljivični sastojak prikladan za borbu protiv vaše gljivične infekcije prepona i ublažavanje vaših simptoma.

 • Canesten® 10 mg/g krema – protugljivična krema koja liječi infekciju i ublažava neugodne simptome.

Kako se liječi gljivična infekcija prepona? Ove vam mjere mogu pomoći da je se brže riješite:

 • Zahvaćene dijelove tijela temeljito perite sapunom i toplom vodom.

 • Nakon pranja i tjelovježbe zahvaćene dijelove tijela temeljito osušite.

 • Odjeću i donje rublje mijenjajte svaki dan.

 • Nosite široku pamučnu odjeću.

 • Liječenje provedite u cijelosti, čak i ako vam se prije toga učini da se infekcija povlači.

Muškarac u sivoj majici dugih rukava smiješi se i stoji u uspravnu položaju, sretan je nakon liječenja gljivične infekcije prepona Canestenom

Prevencija gljivične infekcije prepona

Dobrim higijenskim navikama možete spriječiti pojavu gljivične infekcije prepona. Vodite računa o tome da nakon doticaja sa zaraženom osobom, nakon dodirivanja zaraženih dijelova tijela poput stopala i nakon primjene lijeka temeljito operete ruke. Gljivičnu infekciju stopala uzrokuju iste gljivice koje uzrokuju gljivičnu infekciju prepona, stoga biste, ako dobijete gljivičnu infekciju stopala, s liječenjem trebali početi što prije kako se infekcija ne bi proširila na područje prepona. 

Dodatni savjeti za prevenciju gljivične infekcije stopala: